/ Фондация Българска памет, архив
За поредна година Фондация "Българска памет" събира на есенен семинар във Варна младежи от България с техни връстници от българската диаспора. Мотото на инициативата тази година е „Поколение Европа - новата вълна предприемачи“.

Форумът ще бъде открит официално от 13.30 часа, в Гранд хотел Варна от д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска памет". На събитието се очаква да присъстват  Огнян Златев - председател на Представителството на Европейската комисия в България, Моника Панайотова - зам.-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, кметът на Варна Иван Портних и др.  

Програмата на семинара продължава във Варна до 29 септември с лекции и дискусии с изявени общественици, журналисти и историци.
 
Традиционният есенен семинар на Фондация "Българска памет" е културно-образователна инициатива за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора в Украйна, Молдова, Западните покрайнини и Македония. В рамките на проекта хиляди български младежи от общностите ни зад граница са имали възможност  да опознаят културата и актуалното настояще на България, както и възможностите за образователна квалификация и професионална реализация, които дава европейското членство на страната ни. Инициативата се провежда от есента на 2007 г. досега в подкрепа на секторните образователни  политики в рамките на общата политика към българите в чужбина.