/ снимка: Дарик Варна
"Магистрала „Хемус” ще e  напълно готова до 2022 г. През есента на следващата година трябва да бъдат завършени 70-80 километра от нея, което ще скъси с час пътуването от София до Варна", заяви премиерът Бойко Борисов в морската столица.  

Бойко Борисов митрополит Йоан
снимка: Дарик Варна

„Огромен завод в Карапелит, който изнася 80 % за ЕС и Китай. Там казват, че без „Хемус” са загинали. Тировете всеки ден вървят. Заводите в Русе, Кърджали,  Пазарджик, всичко е на колела. За 9 милиона автомобили правим кормилата в завода в Пазарджик, в който вчера бях. Всичко това на тирове заминава за Германия.

Парите за „Хемус” са осигурени на 100 %. Те са в отделна сметка и плащаме веднага, след като се извърши дейността. Между Търново и Търговище е по-тежко като участък, равните места ще ги изкараме по-бързо. В момента се проектира между Търново и Търговище, защото се оказа, че никой не е проектирал. Никой не е правил сметка да прави „Хемус”, коментира Борисов. 

Бойко Борисов митрополит Йоан
снимка: Дарик Варна

Бойко Борисов митрополит Йоан
снимка; Дарик Варна

Във Варна премиерът се запозна с напредъка на строителството на храма „Св. Прокопий Варненски”. Той обеща на митрополит Йоан 1 млн. лв. за довършителните дейности. Те включват поставяне на иконостас, стенописи и закупуване на оборудване за центъра към храма, чието изграждане започна преди повече от десетилетие. Сумата ще бъде отпусната на два транша. 

Бойко Борисов митрополит Йоан
снимка: Дарик Варна

храм Св. Прокопий Варненски
снимка: Дарик Варна

Досега за строителството от държавния бюджет бяха отпуснати 300 хил. лв., а от общинския – 1,4 млн. лв.  
 

Посещение във Варна и новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 21 май 2019 г.