/ iStock/Getty Images
В областта ваксинацията върви по график
"По предложение на РЗИ областният кризисен щаб във Варна е взел решение при необходимост до 20 процента от легловата база на здравните заведение в областта да е за болни от коронавирус", съобщи областният управител Стоян Пасев.

Директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова допълни, че всички лечебни заведения имат такава готовност и при нужда леглата ще бъдат увеличени, а ако е необходимо ще се увеличат с още.

За три денонощия: 154 новозаразени във Варненско

В момента на територията на областта има общо 91 свободни легла за лечение на коронавирус, от които четири са деца. Интензивните легла са заети по-малко от 50 процента, допълни Михайлова.

Тя съобщи още, че ежедневно се увеличава броят на хората с положителни проби за заразата, както и на хоспитализираните пациенти. В областта ваксинацията върви по график.

Приоритетно с ваксината "Комирнати" се имунизират участващите в избори, каза още тя. Имунизирани са и някои кандидати за депутати, които също имат право, като това е първата им доза.

Областният управител коментира още, че независимо от отварянето на заведенията в тях няма висока посещаемост. Той обясни, че проверките ще продължат. Служители на РЗИ следят и трафика на летището в града.

През изминалата седмица са пристигнали 1163 пътника, като 660 от тях са предоставили отрицателни PCR тестове. Връчени 491 предписания за десетдневна карантина. 12 от пътниците са представили декларации, че преминават транзитно през територията на летището.
БТА