Бойко Борисов: Ромският вот за социалистите не се дължи на симпатия
Бойко Борисов: Ромският вот за социалистите не се дължи на симпатия / Sofia Photo Agency, архив

Победата на Иван Портних не е чисто партийна, а е победа на всички дясномислещи хора във Варна. Така коментира резултатите от частичните кметски избори в града лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

„С този вот Варна помогна много на протестиращите в столицата, защото ако беше спечелила БСП кметските избори във вашия град, това щеше да накара демонстрантите в София да се почувстват предадени. Същевременно това щеше да бъде жест към БСП за подкрепа на правителството”, коментира Борисов пред ТОП НОВИНИ ВАРНА.

Той открои три важни аспекта от равносметката си след кметската битка. На първо място, според бившия премиер, вотът на варненци „не бетонира правителството” и на практика подкрепя протестите срещу кабинета „Орешарски”. На второ място резултатите показват, че дясномислещите хора във Варна са повече от актива на 17-те партии, застанали зад кандидатурата на Христо Бозов. Третият аспект от равносметката на Борисов е, че в ромските райони продължава практиката за купуване на гласове. „В пъти по-голямото количество роми, гласуващи за социалистите, според мен не се дължи на това, че са им станали много симпатични”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

На въпрос как ще работи новоизбраният кмет с кабинета "Орешарски", Бойко Борисов отговори, че според него това правителство ще просъществува още няколко дни и добави: „Когато аз бях премиер, червените кметове бяха най-добре от всички – винаги съм ги гледал с повече внимание”. Като пример той посочи общините Перник, Шумен и Гоце Делчев.

През оставащите две години от мандата работата на новия варненски кмет трябва да се фокусира върху отварянето на пристанището от първо до трето кейово място, решаването на проблемите на Морската градина, работата по проекта за дълбоководно заустване на Златните, изграждането на нови детски градини, посочи лидерът на ГЕРБ. „Повярвайте ми, автомагистрала „Хемус” е пъпната връв на Варна не само със столицата, но и с Европа”, каза в заключение Бойко Борисов.