Близо 6000 годишни декларации на физическите лица са подадени в НАП Варна
Близо 6000 годишни декларации на физическите лица са подадени в НАП Варна / Sofia Photo Agency, архив

Изтече крайният срок за ползване на отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне, дължим от физически лица. Условията за ползване на отстъпката бяха две – годишната данъчна декларация да е подадена до 10.02.2011 г. и в същия срок да e внесен данъкът.

За периода близо 4 000 лица са декларирали остатък за внасяне и по всяка вероятност са се възползвали от отстъпката. За миналата година броят на тези лица е бил 2 566.
Общо 5 617 годишни декларации по Закона за данъците върху доходите на физическите лица са подадени до настоящия момент в НАП Варна.

Все още предпочитаното място за подаване на декларации от физически лица остава офисът на Териториалната дирекция на НАП Варна, в който са приети 92% от общо подадените декларациите. До този момент подадените декларации по пощата са 5%, а тези по Интернет – 3%.

В национален мащаб близо 5% от физическите лица са подали през тази година декларациите си по електронен път. Повече информация за този начин може да се получи от интернет страницата на приходната администрация – www.nap.bg, на националния телефона на НАП – 0700 18 700, на телефоните за информация на ТД Варна – 052 360 888 и 052 360 885, както и в самия офис на Дирекцията на адрес гр. Варна, бул. „8-ми приморски полк” № 128, гише „Информация”.

За всички физически лица и еднолични търговци, които са пропуснали възможността да ползват 5% отстъпка от данъка, от НАП напомнят, че могат да се възползват от това при условие, че подадат декларацията си по електронен път и внесат дължимия данък в срок до 30-ти април.

За допълнително улеснение при попълване на годишната данъчна декларация лицата могат да ползват наличната в интернет страницата на НАП декларация с баркод. Вградените контроли и правила във формата с баркод ограничават възможността за предаване на декларации с технически грешки. Само за 7 работни дни в ТД Варна са подадени 70 такива декларации.