Ким Чен-ун
Ким Чен-ун / БГНЕС
Чиста пропаганда е, че хората в Северна Корея бедстват и гладуват и са поставени в неприемливи условия на живот. Там дори се развиват високи технологии, а страната има собствен качествен интернет със сателити и защитена мрежа. Това заяви в ефира на Дарик писателят и бивш контраразузнавач Павлин Павлов. По негови думи в Северна Корея има производство на мобилни телефони и макар да се говори за ембарго, се изнася и селскостопанска продукция.
 
„В Северна Корея пропагандната машина действа в двете посоки. Северна Корея прави пропаганда и срещу нея също се прави пропаганда. Как така ще пуснеш балистична ракета при положение, че народът бедства и икономиката е срината? Северна Корея има зад гърба си цяла модерна индустрия с напреднали технологии. Да не говорим за подготвените кадри”, коментира Павлов.
 
Осветен от „оня списък” контраразузнавач: Доган никога няма да подкрепи позиция на Турция

Северна Корея не само изстрелва балистични ракети, но ги продава на 7 държави, между които Арабските емирства, Пакистан и Ирак, твърди писателят, който се позова на данни в руски, немски и английски източници.
 
„Освен че имат продукция, която се изнася, те продават и ракетни технологии, което е висша форма на техника. А географското им положение е такова, че изкопават половината менделеева таблица и то в най-скъпата й част. Имат селско стопанство и правят износ на продукция. Това ембарго не знам кой го е измислил, но те търгуват. Оказва се, че имат собствен качествен интернет с техни сателити и защитена мрежа. Имат производство и на мобилни телефони. Това говори за високо развита техника”, посочи Павлов.
 
Според него макар държавата да е тоталитарна, този строй устройва населението. Позицията на вожда Ким Чен-ун го прави несменяем, защото води народа към патриотична цел. От друга страна външната му политика укрепва вътрешната, тъй като съпротивата срещу Америка заздравява ситуация вътре в страната, смята контраразузнавачът.
 
Ексразузнавач: Путин няма интерес да укрива пари

Той споделя мненията, че Ким Чен-ун управлява страната като мениджър на модерна корпорация. За това говорят постиженията му в привличане насилен научен потенциал дори извън границите на Северна Корея, е мнението на Павлов. Според него, ако нещо се случи с вожда, може да се стигне до катастрофа на системата, тъй като хората около Ким Чен Ун ще бъдат неуправляеми без него.
 
„При открита атака срещу Северна Корея не знам дали Тръмп сънува този кошмар, който ще му се случи. Ким Чен-ун точно знае мястото си в световната картина и прави много от нещата, които би искал да направи Китай. Това е синхронизирана позиция. Китай не може да застане така срещу САЩ и да налага такива силови условия, докато Северна Корея е удобен държавен факт. Целта е да се атакува САЩ хомогенно и да се доведе до положение, че не е единствена велика сила. И това има успех”, добави Павлин Павлов.