Ексразузнавач: Путин няма интерес да укрива пари
Ексразузнавач: Путин няма интерес да укрива пари / Дарик Варна, архив

Мотивите на хората, които са направили разследването „Досиета от Панама“, са добри с оглед на защита на обществото от престъпна икономическа дейност. Появата на информацията в „пречистен“ вид обаче се използва користно и с политически цели, като явно се атакуват икономиките и държавниците на определени страни, а други биват защитавани, заяви в интервю за Дарик ексразузнавачът и автор на няколко книги Павлин Павлов.

„До няколко години ще се разрази нова финансова криза, симптомите за която са налице. Именно това е мотивирало участниците в разкриването на панамските досиетата – тя не би трябвало да е криза, която да атакува и унищожи онези икономически формации, които имат чист и законен бизнес. Би трябвало да се създадат условия тази криза да окаже своето позитивно влияние върху сивия и често злонамерен бизнес, който ежедневно помпа пари от обществения сектор за личната си изгода. Офшорните зони са създадени, за да осигурят изгодни условия за бизнес, но от известно време се превърнаха във всеоплют начин за укриване на данъци и имоти, като точно това трябва да се изчисти“, коментира Павлов.

Според него няма нищо нелогично сред спонсорите на разследването да бъдат „Отворено общество“, проповядващо теориите на свободните икономически зони и откритият бизнес, както и швейцарската държава, която имала финансов интерес от развитието на световната икономика. Намесването на името на Владимир Путин няма да има последствия за руския президент, смята бившият разузнавач.

„Дълбоко се съмнявам в личния интерес на Путин да укрива пари. За него най-голямото богатство е властта и мощта, която притежава. За всички е ясно, че този човек след края на президенството си няма да стане клошар и да мре от глад. В момента на никого в Европа не му е изгодно да слага акцент върху него. Путин да си носи последствията и да отговаря за действията си пред собствения си народ, защо трябва Европа да му търси сметка“, каза още Павлов.

„В бъдеще трябва да очакваме да се появят и други подобни консорциуми като този, който разследва „Досиетата на Панама“. В тяхната същина ще е обединението на специалисти, които ще работят заедно по различни световни проблеми и ще си подават информация, за да бъде осветено изцяло пространството и да няма повече никакви черни дупки. Пътят към новия световен ред е пълно осветяване на цялото земно пространство, за да се създаде нов порядък във взаимоотношенията между хора и институции“, добавя още Павлин Павлов.

Именно тези теми са залегнали в сюжета на новата му книга „Good Ware – добрият ангел господен“.

„Goodware е все още рядко употребима дума за компютърни програми, които имат добронамерени цели да осветяват електронното пространство и да разкриват всички злонамерени вируси“, обяснява избора на заглавие авторът. Той е работил две години над книгата си, която излиза на пазара тази седмица.