Осветен от „оня списък” контраразузнавач: Доган никога няма да подкрепи позиция на Турция
Осветен от „оня списък” контраразузнавач: Доган никога няма да подкрепи позиция на Турция / снимка: Дарик Варна,архив
Осветен от „оня списък” контраразузнавач: Доган никога няма да подкрепи позиция на Турция
83596
Осветен от „оня списък” контраразузнавач: Доган никога няма да подкрепи позиция на Турция
  • Осветен от „оня списък” контраразузнавач: Доган никога няма да подкрепи позиция на Турция

Ахмед Доган никога няма да подкрепи позиция на Турция, смята бившият контраразузнавач Павлин Павлов. Той е един от офицерите на Държавна сигурност, чието име фигурира в „оня списък”, предаден от почетния председател на ДПС на посланика на Турция у нас през 1992 г. Оттогава обаче Доган, с когото са състуденти, е преоценил много неща, заяви Павлов интервю за Дарик.

„Ахмед никога няма да подкрепи турска позиция, което е много интересно. Ако проследите неговото развитие, ще видите, че той подкрепя турска позиция на българските турци в България, но никога не е подкрепял турска позиция на страната, наречена Турция. И това е категоричната разлика между него и Лютви Местан и Касим Дал. Лично съм пострадал заради „оня списък”, защото бях осветен като офицер на ДС. Това е негов грях и не трябва да си мислим, че Ахмед е херувим. Той също си има своите лоши моменти, но това е началният му период – нали се е развивал през тези години и е преоценил много нещо”, коментира Павлов.

Според него друг български политик няма смелостта да анализира Европейския съюз, както е направил Доган в новогодишното си слово пред елита на партията.

„Точно Ахмед Доган, който мен като българин дори ме засяга малко, се намери в България да отрезви не Местан, а цялата ни политическа прослойка и да й каже – увлекли сте се в една посока, но малко се поогледайте какво става в света, че ще стане беля. Евроатлантическата ни солидарност е факт, който заедно с членството ни в ЕС много помогнаха на България, но в сегашната ситуация този факт може да нанесе на България непредсказуеми последици”, каза още Павлов. Той добави, че липсата на позиция на правителството и на други партии за събитията в ДПС говорят за политическата тежест на партията.

Според бившия контраразузнавач прокуратурата има достатъчно основания да започне разследване за държавна измяна срещу Лютви Местан.

„Това вероятно се прави, но се прави, за да се предотвратят критиките към прокуратурата, че не се взема отношение – завежда се сигнален документ, който по-скоро служи за оправдание, че нещо ще се прави. В политически план без съмнение действията на Местан са насочени срещу националните интереси, но не очаквам да се докаже предателство или шпионство по глава първа от Наказателния кодекс. Контактът на Местан дава представа, че Турция винаги се е намесвала агресивно във вътрешните политическите работи на България. Като контразузнавач не ме дразни толкова този факт, колкото че на българите в Турция не е позволено дори това, което е позволено на кюрдите. Кюрдите имат двама депутати, а нашите българи нямат един общински съветник и не смеят да си кажат името на български. Уникално невъзможно е нашата страна да провежда патриотични мероприятия за поддържане на българското им самосъзнание. Това можем да го правим в Русия, Украйна, Молдова, дори в Сърбия, но не и в Турция. Те имат право да присъстват тук, но ние нямаме право да присъстваме там”.

Павлов, действието на чиято последна книга „Не дразни ченгето, когато обича” се развива по време на Възродителния процес, подкрепя мнението на бившия военен министър Бойко Ноев, че България не трябва настоява за отзоваване на турския посланик, а дипломатът да бъде изолиран.

„По-добрата реакцията е не да експулсираш посланик, което в международен аспект е доста тежко мероприятие, а без да се обявява, негласно трябва да бъдат прекратени контактите с него. Турция сама ще го отзове, защото няма интерес  да се скъса контакта”.

Павлов определя като адекватна позицията на премиера Бойко Борисов в разговорите с турския му колега за конфликтите в ДПС.

Цялото интервю с Павлин Павлов може да чуете в звуковия файл.