Безплатно изследват варненци за бъбречни заболявания
Безплатно изследват варненци за бъбречни заболявания / Sofia Photo Agency

По случай Световния бъбречен ден, който се отбелязва на 11 март, специалистите от Клиниката по нефрология и диализа в болница „Св. Марина“ ще изследват варненци безплатно. От 10 до 13 часа всички желаещи могат да си направят изследвания за кръв и урина, както и ехографски преглед в Клиниката по нефрология, разположена на третия етаж на болницата. Телефонът за връзка със специалистите е 052/978 287, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Проучване на Българската бъбречна асоциация (ББА) сочи, че приблизително 25% от изследваните хора над 18 г. възраст имат някакво бъбречно увреждане. Около 8% от изследваните имат намалена бъбречна функция, която означава, че над 450 000 души са с ограничена, но  неподозирана бъбречна дейност. С прогресирало бъбречно заболяване са 0,25% от проучените или 15 000 души.

Основните рискови фактори за бъбречните заболявания са преди всичко нарастващата честота  на захарния диабет (към момента  над 8% от българите) и широкото разпространение на артериалната хипертония (в България с наднормено кръвно налягане са около 1,7млн.  души). Застаряването на населението е също важен момент. Така рискът за бъбречно заболяване при човек на 60 год., който има захарен диабет и повишено кръвно налягане, е над 50%. Лошата новина е, че само около ¼ от хората с бъбречно заболяване знаят за това.