БЧК: Язовирите около Варна са опасни за къпане
БЧК: Язовирите около Варна са опасни за къпане / netinfo
Никой не е търсил БЧК-Варна да предоставя водни спасители на язовирите край Варна. Тези водоеми са неохраняеми и опасни и ние като специалисти не знаем дали някой се грижи са сигурността на хората, които се къпят в тях. Това заяви за Дарик секретарят на Дружеството на специалистите по водно спасяване Лаврентий Силов. По закон на водоемите трябва да имат осигурен спасител, уточни Силов.

Силен дефицит на спасители изпитва и варненското Черноморие. Официално за къпане са открити само половината плажове в града, останалата половина от пясъчната ивица се води неохраняема. Все още не е открит официално плажът в кв.Аспарухово, тъй като БЧК не може да намери хора, които да се грижат за сигурността на къпещите се в морето, разкри специалистът по водно спасяване.

Сходни проблеми има и по плажовете на буните във Варна, където спасителите също липсват. От началото на годината в морската столица и курортите работят около 130 души, които се грижат за сигурността на морските плажове, като минималният им брой трябва да е 200, посочи Лаврентий Силов.

Проблем според специалистите по водно спасяване се оказват малкото финикийски знаци, които държавата ежемесечно дава на спасителите. В курорта “Златни пясъци” заплатата не се е променяла от години и си стои на 309 лв., а заплатите на спасителите по цял свят се покачват и затова нашите кадри заминават в чужбина, уточни спасителят с дългогодишен стаж..