Авария в завод „Полимери в Девня
Авария в завод „Полимери в Девня / netinfo
Авария в завод „Полимери" в Девня
65105
Авария в завод „Полимери" в Девня
  • Авария в завод „Полимери" в Девня

Цистерна с трихлоретан е протекла в химическия завод „Полимери" в Девня. Инцидентът е станал около 4 часа тази сутрин, съобщи за Дарик кметът на Девня Атанас Кузев.

В момента екипи на Гражданска защита и местната Противопожарна служба работят по отстраняване на теча и обезопасяване на района. Опасност за населението на Девня няма, увери кметът.

Изтекли са не повече от 200 литра от отровното вещество. Става въпрос за отпадъчен трихлоретан. Пробойната в цистерната с обем 5 000 куб. метра е възникнал без външна намеса, а резервоарът е бил доста стар.

Екипи на РИОСВ и Басейнова дирекция предстои да направят замервания дали течът крие риск за околната среда, съобщи областният управител Коста Базитов, който е на мястото на инцидента. В Девня има и екип на Регионалната здравна инспекция.

Това не е първата подобна авария в неработещия завод „Полимери". През май миналата година пробойна в резервоар за съхранение на химически вещества хвърли в паника града и околните села. Аварията бе своевременно отстранена без сериозни последици за местното население.

Теч на дихлоретан в нефункциониращ девненски завод бе регистриран и в началото на този месец. Опасното вещество изтекло след опит за кражба на спирателен кран и част от тръбопроводна инсталация.

Трихлоретанът е органичен разтворител и изключително отровно вещество със специален европейски регламент за съхранение.