Атанас Стоилов: Годината беше трудна за Аксаково
Атанас Стоилов: Годината беше трудна за Аксаково / netinfo
Атанас Стоилов: Годината беше трудна за Аксаково
91787
Атанас Стоилов: Годината беше трудна за Аксаково
  • Атанас Стоилов: Годината беше трудна за Аксаково

Да се създават условия за привличане на нови инвеститори и да се изгради магистрала „Хемус“ с излаз към Игнатиево. Това са нещата, върху които трябва да се работи приоритетно, за да се развива успешно Аксаково, заяви във варненския ефир на Дарик кметът на общината инж. Атанас Стоилов.

Той призна, че изтичащата 2016 година е била неуспешна и трудна за Аксаково, тъй като не са реализирани нови проекти и не са привлечени бизнесмени, които да разкриват нови работни места.

„Тази година нямаше отворени програми, по-големите проекти бяха завършени в предходни периоди. Основната ни цел беше да се повишат приходите на общината, да привличаме инвестиори. Но годината не беше успешна. Няма нови инвеститори, с изключение на малки фирми, и то за услуги и складови дейности“, коментира Стоилов.

Според него в интерес на всички варненски общини е кметовете да разработят интегриран план за презентирането на областта, за да може да се привлича свеж бизнес.

„Варненска област е на по-заден план за инвеститорите, които съсредоточават бизнеса си около София, Пловдив, Стара Загора. Тук няма стратегически инвеститори, които да отварят работни места и да произвеждат, това ни липсва. Това може да се промени с по-активна политика, с отваряне на магистралата за Игнатиево. Трябва да има обща индустриална зона за цялата област“, смята кметът на Аксаково.

Общината изостава и при събирането на данък за покупка на недвижими имоти. Докато през 2008 – 2009-та в местната хазна от такива такси са постъпвали по 3 милиона лева годишно, сега постъпленията са около 400 хиляди, посочи Стоилов. За пореден път той припомни искането на кметовете част от приходите, които изработват общините, да остават в тях.