Жителите на Аксаково станали по-взискателни след наградата Най-добър млад град
Жителите на Аксаково станали по-взискателни след наградата Най-добър млад град / Атанас Стоилов © Дарик Варна, архив

Призът „Най-добър млад град”, който Аксаково получи в класацията на Дарик радио и вестник „24 часа”, е голямо признание, но и отговорност. Това коментира в студиото на Дарик Варна кметът на града инж. Атанас Стоилов.

„За мен и за жителите на Аксаково наградата беше голяма изненада. Всички се радват, че се обръща внимание и на малките населени места, където проблемите са идентични с тези в големия град. Същевременно призът задължава, защото хората стават много взискателни и критични към местната власт”, сподели градоначалникът.

Тази година Аксаково чества 10-годишнина от обявяването му за град. За този период населеното място е газифицирано изцяло, обновени са училището и детските градини, 40% от улиците са преасфалтирани. „В момента се изпълнява мащабният проект за воден цикъл на Аксаково, който е на 60% изпълнен и до края на годината трябва да приключи. Когато го завършим, над 90% от улиците в града ще бъдат преасфалтирани”, не скри гордостта си инж. Стоилов. Според него малкият град е еднакво интересен и за живеене, и за развиване на бизнес.

Той е на мнение, че ако Аксаково беше станал квартал на Варна, а не отделна община, ситуацията днес щеше да е по-различна. „Ако това се беше случило, почти сигурно е, че нямаше да има голяма разлика между нашия град и крайните варненски квартали, които са в окаяно състояние. Сега Аксаково е втората най-богата община във Варненска област”, каза още Стоилов, според когото това се дължи до голяма степен на близостта до Варна и до летищния комплекс и бизнес зоната.

По думите на Стоилов много амбициозна програма има и за развитието на Игнатиево, също млад български град. Планира се изграждането на пълен воден цикъл, започва строителството на нова сграда на районното полицейско управление, ще бъдат монтирани девет камери за видеонаблюдение, ще се обнови и централният парк и ще бъде изградена нова спортна площадка. „Надяваме през следващите 5 години Игнатиево да придобие изцяло нов облик. Освен това предимството на малкия град пред всички останали населени места е, че точно под него започва изграждането на няколко големи търговски центъра. Повече от  500 работни места ще бъдат открити най-вероятно до средата на другата година. Това е много добро място за бизнес”, изтъкна Стоилов и добави, че продължава активно да се работи за отваряне на магистрала „Хемус" към Игнатиево.

По горещата тема – Карадере, инж. Стоилов коментира, че е необходим Общ устройствен план за района. При него се взимат мненията на министерството, на местната общност и на екоорганизациите и се намира баланс между отделните схващания за бъдещето развитие на територията. „Бяла е една от малките общини във Варненска област с около 3 000 жители. Един такъв проект, модерен и екосъобразен, ще вкара доста инвестиции в общината и ще отвори много работни места”, добави кметът на „Най-добрия млад град” за 2013 г.

Попитан отива ли си кризата от община Аксаково, градоначалникът отговори, че има положителни сигнали. „В сравнение с предишните 4-5 години има раздвижване. При приходите от имуществени данъци например отчитаме 40% ръст спрямо предходната година”, поясни инж. Стоилов. За него несигурността в държавата е единственото, което спира и притеснява инвеститорите.