Актьори искат да правят огнен театър в термите
Актьори искат да правят огнен театър в термите / netinfo

Иновативна актьорска трупа кандидатства за финансиране от общинския фонд „Култура“ за реализиране на огнен спектакъл. Проектът предвижда общо пет представления на открито, на две огнено-театрални продукции на „Жар театър“ - мащабният огнено-театрален спектакъл „Паметта на огъня“ и интерактивният огнен хепънинг „Отблясъци“. Авторите на проекта планират те да се осъществят в периода юли – октомври в термите и останките от средновековния манастир на Караач Теке.

Бюджетът на продукцията е над 22 хил. лв., а авторите й кандидатстват за финансиране от фонд „Култура“ с 15 хил. лв.

Идеята е чрез средствата на атрактивното изкуство на огнения театър да се даде нов живот на важни за историята, туризма и културната идентичност на града обекти и те да се превърнат в привлекателни за жителите и гостите на Варна.

Проектът е насочен към широка аудитория – основно младежка публика и зрители на активна възраст. Спектаклите са безсловесни и нямат езикова бариера, което освен за варненци, ги прави подходящи за всички гости на града. Изпълнителският и творчески екип е международен.

Уникалният за родния театрален афиш сюжетен огнено-театрален спектакъл „Паметта на огъня“ще бъде адаптиран съобразно специфичните нужди на конкретната архитектурна среда.

Трупата има опит от представянето на спектакли и продукции на руините от древна Сердика, експонирани в двора на президентството при ротондата „Свети Георги“ в София, на античния форум в Стара Загора, на археологическия обект „Калето“ край Мездра и др.

Формата и стилистиката на този спектакъл са уникални и новаторски не само за България, но и за Европа и света. Той синтезира древното и поетично изкуство на Мима с изкуството да се играе с огън.