40-годишна студентка е „твърде възрастна”, за да пътува с намаление в БДЖ
40-годишна студентка е „твърде възрастна”, за да пътува с намаление в БДЖ / btv

40-годишна студентка не може да пътува с намаление във влака, защото е... твърде възрастна.Преди дни на Даниела Колева от Варна ѝ се налага да пътува с влак до Пловдив и се сблъсква с правило, което според нея е абсурдно. Въпреки че е студентка редовно обучение, тя няма право да пътува с намаление, информира btv.

Учителка обвини директорка във възрастова дискриминация

Изгубих доста време и пари да изкарам удостоверение и снимки и след като дойдох да си купя билет, се оказа, че проблемът е, че съм над 26 години”, разказва студентката.

Решението е поместено в Тарифата за превоз на пътници на БДЖ. От компанията отговориха, че тя осигурява най-евтиния транспорт за всички учащи, както и че възрастта до 26 години се счита за младежка в цял свят.

Жена твърди, че е дискриминирана заради наднормено тегло

В университета в Бургас, където учи Даниела, има още 900 студенти над тази възраст. Повечето са от други градове и често пътуват.

БДЖ
Sofia Photo Agency, архив


От учебното заведение предлагат на всички студенти ISIC карти, които им осигуряват отстъпки в магазини, заведения и за концерти. Университетът има сключен договор с БДЖ и за 50% намаление за пътуване с влак. Това обаче отново важи за студенти под 26 години.

Увеличават се жалбите за дискриминация през последната година

Според Даниела това е дискриминация. Тя се надява, че държавната железница, която страда от липса на пътници, ще преосмисли политиката си. В противен случай е готова да заведе дело