Учителка обвини директорка във възрастова дискриминация
Учителка обвини директорка във възрастова дискриминация / снимки: Тина Соколова

Учителка от Пещера обвинява Професионалната гимназия „Атанас Ченгелев”, както и директорката на училището Славия Златанова във възрастова дискриминация. Днес предстои заседание по спора.

Даниела Янкова кандидатствала по обява за учител по икономика. След конкурса обаче бил избран по-млад кандидат, сочи в жалбата си до ресорната комисия преподавателката. Тя твърди още, че като мотиви били посочени подмладяване на персонала и целесъобразно изразходване на училищния бюджет. Конкурсът е проведен миналата есен. В сигнала си до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) 58-годишната Янкова пише, че когато е подала документите си, не е имало други желаещи, което подклажда съмненията ѝ за нагласени резултати.

Учителка обвини директорка във възрастова дискриминация
netinfo
Водещият ми мотив при избора кой да бъде назначен беше образованието и специалността“, каза пред Дарик обвинената директорка Славия Златанова. „Наистина наех доста по-млада колежка, но тя е завършила икономика на земеделското стопанство, каквато е и специалността на нашите ученици. Недоволните от конкурсните резултати колеги бяха по-неподходящи в това отношение, тъй като те са със специалност „Политикономия”, която е почти неприложима в днешно време“, обясни Златанова.

Школската ръководителка каза още, че в пещерската гимназия най-възрастните учители са на по 56-58 години. Сред тях е и самата Златанова. Най-младите – на около 30. Директорката е изпратила становище за днешното заседание и смята да не се явява лично.