Увеличават се жалбите за дискриминация през последната година
Увеличават се жалбите за дискриминация през последната година / Sofia Photo Agency, архив
Отчитат скок в жалбите за дискриминация у нас през последната година
88543
Отчитат скок в жалбите за дискриминация у нас през последната година
Отчитат скок в жалбите за дискриминация у нас през последната година
  • Отчитат скок в жалбите за дискриминация у нас през последната година
  • Отчитат скок в жалбите за дискриминация у нас през последната година

Двойно са се увеличили жалбите за дискриминация у нас през последната година. Това съобщи за Дарик председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. Ана Джумалиева. Оказва се, че най-много са оплакванията по признак "увреждане". През последните години също така се наблюдава нарастване и на жалбите в сферата на заетостта.

"Статистиката сочи, че има значително нарастване на броя на жалбите и сигналите, които се подават до нас. За изминалата 2015-а година са 995 на брой. За сравнение до юли 2016-а жалбите и сигналите са вече 759, а по същото време през изминалата година те са били едва 400", съобщи тя.

"Най-много оплаквания имаме по признаци увреждане, недостъпната архитектурна среда също е форма на дискриминация. Много често сме сезирани с жалби и сигнали на граждани, които са уволнени и те считат, че по повод на тяхното уволнение са дискриминирани или е в резултат на някои от защитените признаци, които са посочени в Закона за защита от дискриминация", обясни още доц. Джумалиева.

Председателят на Комисията за защита от дискриминация призна, че има и много сигнали за оплаквания в сферата на здравеопазването.

"Приемно за хора, които страдат от редки заболявания и считат, че по отношение на тях има по-тежки условия за предоставяне на лекарства, или за тяхното заболяване не се предоставя определен вид медикамент. Има много жалби и сигнали от сдружения на хора с редки болести, които твърдят, че са дискриминирани, например с невключването им в реимбурсния списък на определено лекарство. Също така осигуряване на лечение на само тези от тях, които са с до 65% инвалидност. Оплакват от отказ на институциите да финансират изцяло или от части закупуването на определени апарати", изброи още доц. Ана Джумалиева.