3D-мюзикълът „Граф Монте Кристо” на варненската опера събра над 1200 зрители на Царевец
3D-мюзикълът „Граф Монте Кристо” на варненската опера събра над 1200 зрители на Царевец / Ростислав Грънчаров

Крепостта Царевец във Велико Търново стана арена на световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо”, представена на открита сцена от Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Шедьовърът на Ив Деска, написан по романа на Александър Дюма, постави началото на Летния сезон на българските оперни театри на открито „Сцена на вековете”. Културният форум ще продължи до 3 септември, като включва шест впечатляващи заглавия. Организатор е Община Велико Търново, а партньори са държавните опери във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Пловдив.

Над 1200 почитатели на оперното изкуство изпълниха до краен предел местата за публиката в района на Царския дворец на Асеневци. Замъкът „Иф” и средновековна Франция буквално оживяха благодарение на впечатляващите 3D-мапинг ефекти и декорите. Разказът за Едмон Дантес, неговата любима Мерседес, заместник-прокурора Жерар дьо Вилфор, алчният барон Данглар и завистливият Фернан Мондего бе пресъздаден по впечатляващ начин. При всяка пауза солистите, артистите, хорът и оркестърът бяха бурно аплодирани от публиката.

Летният сезон на българските оперни театри на открито „Сцена на вековете” бе официално открит от заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, Румен Джуров от Министерството на културата и директора и Даниела Димова – директор на Държавна опера - Варна. Ганчо Карабаджаков подчерта, че на Царевец българските оперни театри участват за първи път в обща културна проява на открито. От името на министъра на културата Вежди Рашидов Румен Джуров поздрави кмета Даниел Панов и екипа му в Община Велико Търново за новия формат на „Сцена на вековете”.

Летният сезон продължава на 23 юли с операта „Набуко” - копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера - Бургас. На 29 на Царевец ще бъде поставена „Аида” на Джузепе Верди (Държавна опера – Русе), а на 5 август Театрално-музикалният продуцентски център-Варна ще зарадва публиката с балета  “Дон Кихот" от Лудвиг Минкус. Календарът продължава на 27 август с „Кармен“ от Жорж Бизе (копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас). На 3 септември на сцена бъде поставена рок-операта по музика на Андрю Лойд Уебър  „Исус Христос суперзвезда“, продукция на Държавна опера - Пловдив.

„Сцена на вековете” е носител на престижното отличие „Европа на фестивалите – фестивали в Европа” за 2015/2016 г. Всяка година постановките на Царевец се радват на изключителна популярност.