300 стари телефона дариха във Варна в помощ на деца сираци
300 стари телефона дариха във Варна в помощ на деца сираци / снимка: sxc.hu

Около 300 телефона са събрани във Варна по време на първия етап на кампанията „Дари телефон – помогни на дете”, съобщи пред Дарик председателят на КНСБ в морската столица Илия Илиев. Инициативата стартира за Коледа и в рамките на два месеца постигна голям успех. Затова бе решено тя да продължи до края на май.

По време на коледната кампания са дарени близо 3 000 телефона в цялата страна, като варненци са били сред най-активните.  Ръка са подали хора на различна възраст и с различни професии, както и фирми, каза Илиев.

Приемат се всякакви мобилни телефони и смартфони, независимо дали работят или не, дали са със или без батерии, надраскани, запазени или счупени. След това се предоставят на фирма, която по принцип дава втори живот на използваните апарати. Тя ги оценява, като за телефоните, които за нищо не стават, дарява по левче за благородната кауза.

Общата сума, на която са оценени предадените през първия етап на кампанията устройства, е близо 3 300 лева. С получените средства се изплащат стипендии на деца, загубили родителите си при трудова злополука.

„Ние помагаме на 50 деца, чиито родители са загинали на работното място. От февруари месечната стипендия беше увеличена от 40 на 50 лева”, добави Илиев, но не можа да каже дали сред тези деца има варненчета.

Призивът на организаторите е да се поразровим из чекмеджета за някой стар мобилен телефон. И вместо да го изхвърим в кофата за боклук, ако е развален, да го занесем в офиса на КНСБ във Варна на ул. „Христо Самсаров” 3. Така не само ще дадем нов смисъл на ненужната си техника, но ще донесем и повече сигурност и усмивки на 50 български деца. И не на последно място - ще направим малка стъпка за по-чиста природа.