Рекорден брой плувци на Варна - Галата
Рекорден брой плувци на Варна - Галата / DarikNews.bg, архив
Семейство, покорило Килиманджаро, впечатли публиката

Незабравима лятна емоция си подариха 260 души, които участваха в плувния форум „1000 х 1000“. Идеята на събитието, което се проведе на плажа пред ресторант „Мистър Баба“ във Варна, е 1000 души преплуват 1000 м в морето, като с всяка следваща година броят на желаещите прогресивно се увеличава. Целта е масовото преплуване да стане традиционно. То няма състезателен характер.

До магията на плуването във второто издание на „1000 х 1000“ се потопиха участници от Белгия, Русия, Канада, Иран и България. Стотици варненци и чужденци, които събираха слънчев тен на плажа, ги аплодираха през цялото време. Диджей подсигуряваше музикалния коктейл, който забавляваше участници и гости.

Морският празник бе своеобразна тренировка за онези, които в неделя ще участват в най-старото плувно състезание у нас –маратонът „Галата-Варна“.

Организатори на „1000 х 1000“ са ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море” с любезното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг ‘91”. Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК „Черно море”, изпълнителен директор на „Агрополихим” – Филип Ромбаут.

Преди старта Ромбаут изрази задоволството си от интереса, който проявиха хората.

„Радва ме това, че участващите са още повече от миналото лято , виждам колко са ентусиазирани и щастливи. Вярвам, че всеки от тях днес плува за удоволствие и от любов към морето“, приветства ги той. Ромбаут, неговият брат, зам.-председателят на УС на ПСК „Черно море“ Миролюб Адамов и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев също се пуснаха в надпреварата.

Водещ бе треньорът по плуване Васил Колесниченко. Стартът бе даден от кап. Първи ранг Камен Кукуров.

Безспорно невероятна атракция в „1000 х 1000“ бе семейство от Варна, което на 15 февруари, 2018 г. е покорило емблематичния планински масив в Танзания – Килиманджаро (5892 м). Участничката в „Сървайвър“ Ралица Гинкова, мъжът на живота й – Живко Венков и децата им Анабел (13) и Рейн (11) бяха сред най-ентусиазираните любители на плуването, които се пуснаха в „1000 х 1000“. Фамилията е втората в света, която изкачва планината с толкова малки деца. Постигат мечтата си за 7 дни, придружавани от много гидове и шерпи, без нито миг колебание да се откажат.  В момента живеят и работят в Англия – тя е счетоводител, а съпругът й - мениджър на морска компания. Следващата цел на Живко е връх Аконкагуа, най-високият връх в Южна Америка. Разположен е в Андите и се издига на 6962 м надморска височина

Първите 30 участници от най-малката възрастова група, финиширали във второто издание на „1000 х 1000“, получиха награди от неправителствената организация „Лъки хънт“, която се бори с нехуманното отношение на хората към животните.

Първи в проявата, която няма състезателен характер, финишира популярният варненски плувец Красимир Енчев. Дългогодишният шампион на България в кралската дисциплина 100 м свободен стил, който в момента провежда тренировъчен лагер във Варна на своя състезателка от Германия, разбрал за събитието ден преди старта и веднага решил да откликне на предизвикателството. Сподели, че е преживял прекрасна емоция.  

Дистанцията преплуваха много семейства от Варна, както и даровити плувци от клуба шампион на България – ПСК „Черно море“. С морското предизвикателство с лекота се справиха и внуците на великана в родното маратонско плуване Добри Динев. Едгар-Антонио, който в момента е треньор в школата на дядо си в Канада, Дориан и Кристофър-Добри с удоволствие се пуснаха в надпреварата.

След финала на спортното събитие най-големите късметлии и сред участниците спечелиха атрактивни плувни аксесоари и още куп изненади от община Варна. Връчи им ги шефът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров.

Всички участници в проявата бяха застраховани и преминаха през задължителен медицински преглед, извършен от екип на Медицински център по рехабилитация и спортна медицина във Варна.

 

ПСК Черно море