/ iStock/Getty Images
Временни противоепидемични мерки се въвеждат в Търговище от днес до 30 септември със заповед на кмета Дарин Димитров.

Удължават извънредната епидемична обстановка

Задължително става носенето на защитни маски на открити обществени места - пазари, тържища, и навсякъде на открито, където е невъзможно спазването на физическа дистанция от 1,5 м, съобщиха от Общината.

Контролът по спазването на мерките ще се осъществява от кметовете на кметства, кметските наместници и определени служители на общинската администрация, съвместно с органите на МВР, РЗИ и ОДБХ.

На заседанието на Общинския съвет кметът призова гражданите за повече отговорност и спазване на противоепидемичните мерки.

Продължава да расте броят на заразените с COVID-19 у нас

"Вече сме в "червената зона".
За разлика от миналата година, когато в края на август ситуацията бе добра, сега тя става все по-тежка. Ситуацията с "Делта" варианта вече е такава, че когато се разболее един от семейството, се заразяват всички", допълни той.

Димитров изтъкна и ползата от ваксинацията. "Това не е задължително, но е животоспасяващо", каза кметът и изрази убеждението си, че гражданите ще подходят отговорно, за да може да протече нормално новата учебна година. Заповедта е публикувана на сайта на община Търговище.