/ iStock/Getty Images
Над половината от проверените по пътищата в Търговищко товарни автомобили се движат с превишена скорост, показват резултатите от проведената едноседмична специализирана акция на "Пътна полиция" за контрол на товарните автомобили и автобусите.

В областта са проверени 653 товарни автомобила. Установени са сериозен брой нарушения на скоростните режими - 470. В пет от случаите са констатирани нарушения, свързани с нередовни документи на водача на съответния товарен автомобил. Регистрирани са по три случая на нарушения, свързани документите за превоз, както и за управление без използване на обезопасителен колан. В един случай е установена и техническа неизправност на превозното средство.

Засилени проверки на товарни автомобили

Контролните органи са проверили по пътищата на областта и 58 автобуса. Единственото по вид нарушение, което е установено, е неспазване на скоростните режими /управление с превишена скорост/ - в седем от случаите.

В календара на ROADPOL са предвидени четири пъти в годината операции за контрол на товарните автомобили и автобусите - във всеки един от сезоните. Причината за това са сериозните щети, които настъпват след пътни инциденти с участието на подобен тип превозни средства.
 
БТА