/ iStock/Getty Images
Областно пътно управление-Търговище обяви обществени поръчки за изработване на технически проекти за основен ремонт на над 64 км републикански пътища в областта.

Кандидатите могат да подават офертите си до 19 август. В едната обществена поръчка е изработването на технически проект за основен ремонт на 11,6 км от първокласния път I-4 Велико Търново-Търговище в участъка между Антоново и Омуртаг - от км 186+100 до км 197+746. Отсечката е част от направлението София-Варна.

Сметната палата: АПИ е дала в нарушение 118 млн. лв. на фирма за поддръжка на тол системата

Индикативната стойност за изработване на техническия проект е 232 920 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 60 календарни дни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

В другата обществена поръчка е проектирането на основния ремонт на 16,9 км от второкласния път II-51 Попово-Дралфа. Трасето свързва населените места в общините Попово, Стражица, Горна Оряховица и Търговище.

Прогнозната стойност е 338 540 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение 60 календарни дни. В следващата обществена поръчка е изработването на технически проект за основен ремонт на 35,7 км от третокласния път III-409 Априлово-Кардам-Светлен.

Той е най-краткият път между общините Омуртаг и Попово. Индикативната стойност е 714 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 90 календарни дни. Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи.

Въз основа на готовия проект след това ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение. След това ще се обявят тръжни процедури по ЗОП за избор на изпълнители на необходимите ремонтни дейности.

Целта на обществената поръчка е да се осигури проектна готовност за цялостна рехабилитация на пътните участъци и реконструкция на пътното платно. Предвидени са локални ремонти, подмяна на асфалтова настилка, подобряване на отводняването на пътното платно чрез възстановяване на банкетите, канавките и водостоците.

Планирано е проектирането на основен ремонт и на прилежащите големи съоръжения - мостове и други.