Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Все още се очаква решението на междуведомствената комисия за прехвърляне на собствеността на древния град "Мисионис" на Община Търговище. В момента крепостта попада в територия, която е държавен горски фонд, разясни кметът на Търговище Дарин Димитров на пресконференция за закриването на археологическото лято, предаде БТА.

Останки на епископски дворец от края на 5-ти век са разкрити на древния и средновековен град, обявиха проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов - ръководител на разкопките и главен уредник в Регионалния исторически музей в Търговище.

Откриха останки на епископски дворец от V-ти век край Търговище

Кметът Димитров уточни, че "законът за горите предвижда промяна в предназначението на имотите в горските територии за общински обекти от първостепенно значение. Затова, предстои на сесия на Общинския съвет да внесем искане за обявяване на "Мисионис" именно за такъв обект. Целта ни е по-този начин да ускорим процедурите по промяна в статута и последващото прехвърляне на собствеността. Така ще можем да развиваме обекта и да кандидатстваме за финансиране по различни програми".

Община Търговище за поредна година финансира проучванията на "Мисионис". През 2020 г. бяха отделени 40 000 лв. от общинския бюджет.
БТА