Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Останки на епископски дворец от V-ти век изникнаха при тазгодишните разкопки на античния и средновековен град Мисионис, съобщи на БТА проф.Николай Овчаров. Проучванията са минали под неговото научно ръководство, заедно с екип на археолога Стефан Иванов от Историческия музей в Търговище.

Работата по обекта е започнала още преди 60 години от покойния проф.Димитър Овчаров, но през 2019 г. учените попадат на уникалния по своя план дворец на епископите от същата епоха.

Нов археологически сезон за крепостта край река Дунав в Свищов (ВИДЕО)

Архитектурният ансамбъл вече е напълно проучен. Става дума за класически домус - разпространена форма на римските дворци още от античния период, обясни Овчаров.

Комплексът е с правоъгълен план и размери 20 на 15 метра. Точно в центъра се намира малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати са останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Според Овчаров към епископския ансамбъл се отнася и великолепната кръщелня - баптистерий, открита през предишните години.

Има още стотици находки - златни апликации, стъклени чаши за пирове, многобройни монети и други предмети. Интересни са и фрагментите от надписи, които предстои да бъдат разчетени.

Нови открития при разкопките на Перперикон (ВИДЕО)

Епископските резиденции от раннохристиянския период са доста рядко срещани в проведените досега проучвания в България, отбелязват учените. Това показва, че през V-VI век Търговище е бил един от важните административни и духовни центрове в Североизточна България.

Откритата монументална раннохристиянска архитектура потвърждава, че по тези места са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани, смята проф.Овчаров. Неслучайно, до този момент в Мисионис са открити вече три огромни раннохристиянски базилики. Тези земи през I-ви век са покръстени именно от този следовник на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св.Йоан Кръстител.
БТА