Задържан е заподозреният за убийството на мъж от Търговище, който бе обявен за издирване. Това е 44-годишен негов познат, също от Търговище, съобщиха на брифинг заместник-окръжният прокурор и говорител на Окръжната прокуратура Васил Ангелов и ст. комисар Светлин Петев – директор на Областната дирекция на МВР в Търговище.

Мотивите за извършване на престъплението са в процес на изясняване. Повдигнато е обвинение за умишлено убийство, като за това прокуратурата изхожда от събраните данни и доказателства към момента, каза Васил Ангелов. Жертвата е простреляна в тила. На място са открити гилзи от два вида оръжие.

Извършителят признава факта на прострелването на жертвата с огнестрелно оръжие. Има своята версия за причините и обстоятелствата, довели до това. Неговата версия се проверява. Твърди, че става дума за случайно прострелване по непредпазливост, което ще бъде установено с допълнителни експерти“, добави заместник окръжният прокурор. Той обясни, че извършителят е взел мерки да заличи следите – изхвърлил е оръжието, част от облеклото си, напуснал е местопроизшествието, сменил е гумите на колата си.

Убийството в Търговище: Жертвата и извършителят са криминално проявени

"Оръжието, с което е извършено престъплението, не е регистрирано. То не е на въоръжение в момента в армията. Предстои да бъде установен видът му. Оръжието, с което е извършено убийството – дългоцевно, е намерено. Към момента няма данни двамата да са имали бизнес отношения", добави Ангелов.  

"Жертвата и заподозреният за убийството са известни на органите на полицията с извършени от тях криминални прояви назад във времето. Осъждани са", каза Петев.. 

Ангелов посочи, че извършителят е осъждан три пъти: за кражба, за обсебване и за шофиране с алкохол в кръвта. Реабилитиран е към момента на извършването на деянието. Жертвата е осъждана четири пъти: за незаконно държане и разпространение на наркотици, включително и в учебни заведения от 2002 г. , като тогава е изтърпял шестгодишна присъда. 

Жертвата има автокъща. За обвиняемия, властите нямат данни да упражнява законна дейност. Той има семейство и две деца. 

Извършителят е задържан за 72 часа.

Окръженият съд в Търговище взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на извършителя на престъплението. На него му е повдигнато обвинение за убийството на 42-годишния мъж от Търговище. Предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, информират от пресслужбата на институцията. 

Съдът, като взе предвид реалната опасност да се укрие или извърши друго престъпление, прецени искането за правилно, обосновано и законосъобразно, постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

При обжалване делото е насрочено за 23.01.2024 г. – вторник, уточни говорителят на Окръжния съд Десислава Здравкова. 
 
Боряна Димитрова/БТА