/ iStock/Getty Images
Хуманитарни и здравни пакети от първа необходимост ще получат над 20 жени от област Търговище, жертви на домашно насилие. Помощта идва от Асоциация НАЯ със средства, дарени от Българския фонд за жените по кампанията "Невидимата първа линия", съобщават от Асоциацията. Общо 12 300 лв. ще бъдат разпределени за купуване на храна и лекарства, плащане на битови сметки и медицински прегледи.

"През тази зима сме свидетели на влошена икономическа и социална обстановка в страната, допълнително утежнена от поредната вълна на COVID-19. Жените, на които помагаме, са изправени пред тежки проблеми. Голяма част от тях са с минимални доходи и сами отглеждат децата си. В последните месеци те трупат задължения, вземат заеми, за да не останат без квартира, ток, телефони", обясни Нина Николова от Асоциация НАЯ.

От екипа уточняват, че ще могат да помогнат на клиентите си, благодарение на дарители, които са припознали каузата за подкрепа на пострадали от домашно насилие.

"За първи път колегите ни от Български фонд за жените направиха кампанията, която показа лицата и историите не на пострадалите, а на хората, които им помагат - психолози, социални работници, адвокати от цялата страна, които работят в центрове като нашия в Търговище", разказва Николова. По думите й, кампанията символично е наречена "невидимата първа линия", защото е истина, че вече две години това са хора, които не спират да оказват помощ и подкрепа на жертвите на домашно насилие. С тяхна помощ

Асоциацията осигурява съдействие на пострадалите от домашно насилие в цялата област и дори в малките населени места. Мобилни екипи ще продължат да дежурят в откритите приемни в Омуртаг и в Попово всяка седмица, за да не се налага на хората да пътуват до Търговище.

От Асоциацията планират да предоставят хуманитарни, комунално-битови и здравни пакети най-малко шест месеца.