Успение Богородично Стара Загора
Успение Богородично Стара Загора / Община Стара Загора
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздрави децата, които са лишени от родителска грижа, празнуващи имен ден на 15 август. На Голяма Богородица, както е известен днешният празник, отбелязват имен ден общо осем от възпитаниците на Центровете за настаняване от семеен тип и домовете „Българка“, „Теофано Попова“ и „Мария Терезия“.

Успение Богородично Стара Загора
Община Стара Загора

 
Сърдечни пожелания за здраве и късмет отправиха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и председателят на ПК по спорт и младежки дейности Николай Диков към Мария от ЦНСТДБУ в старозагорския квартал „Зора“. Гостите на къщичката бяха посрещнати с пита хляб и мед от именичката и директора на услугата Нели Баджакова. Почти 12-годишната Мария, която е част от баскетболен клуб „Берое“, благодари за изненадата и заедно с останалите тринадесет деца продължиха отбелязването на празника с лакомства и много настроение.
 

Успение Богородично Стара Загора
Община Стара Загора


Малко преди това, по повод Успение Богородично, бе осветен и раздаден курбан за здраве в храмовете „Св. Паисий Хилендарски“ и „Свето Въведение Богородично“ от отец Йордан Карагеоргиев. Приготвянето и раздаването на обредното ястие се случи в социалната кухня към църквата в кв. „Зора“. Инициативата за благородното дело бе на ръководството и членовете на Ротари клуб „Берое“. Гости на празника бяха още заместник областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, както и десетки граждани.
 

Успение Богородично Стара Загора
Община Стара Загора


Отец Йордан благодари на Община Стара Загора и  кмета Живко Тодоров за подкрепата, която получават добрите дела, инициирани в името на старозагорци.

„Вярвам, че с помощ от всички, които днес сте тук, както и на всички енориаши, ще успеем да реализираме и друга идея – изграждане на още един храм в кв. „Зора“, който да засвидетелства уважение към историята на Стара Загора и премеждията, които е преживявала, но оцеляла заради искрената вяра на хората си“, сподели отец Йордан.

 

Успение Богородично Стара Загора
Община Стара Загора


По време на събитието стана ясно, че се върви към осъществяване на още една благотворителна инициатива – създаване на ново място, което да дава подслон на нуждаещи се и намиращо се в близост до храм „Свето Въведение Богородично“.

Успение Богородично Стара Загора
Община Стара Загора