Започва записването за детските градини
Започва записването за детските градини / Dariknews.bg/архив

От 1 март започва записването на 3- годишните деца за първа група в общинските детски градини.

Вече трета поредна година таксата за детските градини, определяна с решение на Общински съвет-Стара Загора, е непроменена и е една от най-ниските в страната.

Всяка година в отдел „Образование, младежки дейности и спорт" в Община Стара Загора се изработват правила за приема на 3-годишните деца, които се утвърждават от кмета на Общината. Някои от по-важните са:

- В детските градини се приемат деца с писмено заявление от родителите или настойниците. Към заявлението се прилага копие от акта за раждане. При постъпване на детето се предоставят и необходимите медицински документи.
- Срокът за подаване на заявление за прием на 3- годишните деца за първа група е в периода 1 - 31 март на съответната календарна година.
- При приемане на деца в първа възрастова група предимство ползват:
• деца, чиито брат (сестра) посещава детската градина;
• кръгли сираци и деца с един родител;
• деца с постоянен адрес в близост до детската градина;
• деца на родители с инвалидност от 71 до 100%;

• деца - близнаци или от приемни семейства

За свободните места се приемат деца по реда на подаденото заявление.
-Списъкът на приетите в детската градина деца се изнася на информационно табло до 20 април. До 30 април родителите потвърждават писмено постъпването на децата в първа група. При непотвърждаване в посочения срок, свободните места се попълват от деца по реда на подадените заявления.
-Приетите в първа група деца постъпват в детската градина през месец септември. При съществуваща възможност деца се приемат и преди посочения срок.