За пети път джаз ще звучи на Античния форум в Стара Загора
За пети път джаз ще звучи на Античния форум в Стара Загора / община Стара Загора
Детски матинета и безплатни кинопрожекции дават старт на джазовата седмица в Града на липите
Под мотото „Големите звезди и големите оркестри“ започва фестивалната седмица на международния „Джаз форум Стара Загора“, който се провежда за шеста поредна година на античния форум „Августа Траяна“. Концертите от основната програма са от 8 до 10 юни, но празничните прояви започват още от днес.

Тази година изданието отделя особено внимание на няколко знакови 100-годишнини за историята на джаза. 2017 г. бележи 100 години от рождението на Ела Фицджералд, Телониъс Монк и Дизи Гилепспи, век от осъществяването на първия аудиозапис на джазова музика от Тhe Original Dixieland 'Jass' Band.
Старт на предфестивалните прояви дават концертите „Джаз за деца“. На 5, 6 и 7 юни от 11.00 ч. в парк „Пети октомври"  деца и възрастни ще могат да посвирят и пеят заедно с музикантите и да се забавляват, импровизирайки върху популярни джазови теми и детски песни.
 
Безплатни прожекции на емблематични киноленти предага и традиционната кинолектория, която ще видим в три поредни дни от понеделник до сряда от 19,00 часа в арт залата на Радио Стара Загора. Авторът й Цветомир Цанков предлага на вниманието на феновете на джаза и на седмото изкуство следните филмови заглавия:
5 юни: “Историята на Глен Милър”, САЩ; 6 юни: “Дюк Елингтън на Лазурния бряг с Ела Фицджералд и Жоан Миро”, САЩ; 7 юни: “Телониъс Монк: искрено и честно”, САЩ. Изборът им е подчинен на  тазгодишното мото на фестивала “Големите звезди и големите оркестри”. 
 
Емблематичният за Стара Загора „Джаз форум“ се организира по инициатива, с изключителното съдействие и финансова продкрепа на Община Стара Загора. Входът за всички събития е безплатен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/