Започна подаването на заявления за допускане до матура
Започна подаването на заявления за допускане до матура / БГНЕС

От днес започна подаването на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити. Крайният срок, в който зрелостниците могат да направят това е 20 март. Заявленията се подават до директора на училището, в което учи зрелостникът.

Лица, които са придобили правото да полагат зрелостни изпити през минали учебни години, но не са ги положили успешно, също могат да подадат заявлението си до директора на училището, в което са се обучавали, а в случаите, когато то е преобразувано или закрито - до Регионалния инспекторат по образованието.

До 19 май зрелостниците получават своите служебна бележка за допускане до матурите, в която се посочват датата, часът и мястото за явяване на съответния изпит. Първият зрелостен изпит през 2015 г. е на 20 май - български език и литература. Вторият държавен зрелостен изпит е на 22 май, а матурите по желание на ученика са в периода 26 май-05 юни.

През тази година зрелостниците в област Стара Загора са 2637. Окончателната бройка на явяващите се на матура обаче ще стане ясна след подаването на заявленията, уточниха за Дарик от Регионалния инспекторат по образованието.