Всеки втори над 55 г. има перде на окото, при по-възрастните процентът стига до 80%
Всеки втори над 55 г. има перде на окото, при по-възрастните процентът стига до 80% / Организатори

Между 3000 и 4000 жители на област Стара Загора всяка година разбират, че имат перде на окото. Това са новооткритите случаи на заболяването катаракта. Всеки човек над 55 години вече има начални признаци на очно перде, а при хората над 75 г. процентът достига до 80%. Новооткритите случаи на глаукома са около 1000 годишно, като има населени места, където боледуват повече хора - напр. около Гълъбово и Чирпан.

Успокояващото е, че зрението може да бъде възстановено и запазено, ако двете заболявания се откриват навреме. Новостите в медицинската наука дори позволяват възрастен човек да вижда като младеж на 20 години.
Данните бяха изнесени при отчитането на национална кампания „Право на зрение".

В рамките на кампанията имаше организирани 3 информационни беседи за двете заболявания - в Стара Загора и Казанлък. В тях участваха хора над 55 г. Беседите бяха изнесени от офталмолози-хирурзи, тъй като единственото лечение на катаракта е оперативно, в някои случаи на глаукома също се налага оперативно лечение. В беседите и скрининга се включиха офталмолози от Очен център „Верея" и Очна клиника „Трошев". Важно за специалистите бе пациентите да разберат, че при катаракта (перде на окото) зрението може да бъде възстановено, докато глаукомата е коварно заболяване, което протича без симптоми и загубеното зрение не може да се върне.

Очните заболявания остават назад в профилактичната програма, в момента профилактични очни прегледи се полагат само на хора, страдащи от определени други заболявания, напр. диабет. В рамките на службите по трудова медицина се преглеждат и работещи, но само такива, които прекарват над 4 часа пред дисплеи. Останалите търсят очен лекар, само ако им се налага. Затова е важно да се организират кампании и хората да научават навреме за новостите в лечението на очните заболявания, подчерта инж. Светла Карастоянова, секретар на РЗИ - Стара Загора. Тя посочи, че в последните три години регистрираните заболявания на окото и придатъците му в област Стара Загора са над 50 000.

Заболяванията категорично се подмладяват. Ако преди е било рядкост да се оперира от перде човек на 60-65 години, сега тези случаи са все по-чести, посочи доц. д-р Димитър Джелебов, ръководител на едно от лечебните заведения - партньор на кампанията.

Новостите в лечението на катаракта в световен мащаб е намаляване на разрезите. Процедурата за отстраняване на перде трае по-малко от 7 минути, прави се с капкова упойка и пациентът не усеща нищо, обясни д-р Станимир Трошев, чиято очна клиника също участва в кампанията.