/ IStock
Окръжен съд – Стара Загора осъди двама мъже, извършили грабеж на общо 140 лева от 76-годишен пенсионер в с.Енина, община Мъглиж.

29-годишен е осъден да лежи 4 години в затвора, а другият извършител-мъж на 28 години, е лишен от свобода за срок от 8 години.

В края на октомври единият от подсъдимите поискал пари от пострадалия, който седял пред къщата си. Възрастният мъж се развикал за помощ след като бил сплашен с убийство, но извършителят бръкнал в джоба му, извадил 80 лева и избягал.

За случая той споделил с 28-годишния осъден и двамата решили отново да оберат пенсионера. На 27 октомври те влезли в къщата, били с юмруци възрастния човек, заплашили го и го завързали с чаршаф, след което задигнали 60 лева.  След като не намерили повече пари си тръгнали.

Наказателното производство спрямо подсъдимите премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложените им наказания бяха намалени с една трета.
 
Съдът приложи процедурата, след като и двамата подсъдими признаха изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.
 
Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.