документи бизнес
документи бизнес / Thinkstock/Getty Images
Представителите на бизнеса, които желаят да наемат работници от Молдова, могат да подават своите документи в бюрата по труда.
 
Прилагането на Спогодбата за регулиране на трудовата миграция между правителствата на Република България и Република Молдова, която бе подписана в края на миналата година, стартира. Всички условия за набирането и наемането на кандидати по заявки на български работодатели вече са уредени чрез Процедурата по прилагането й.
 
Спогодбата ще се прилага за работници мигранти, които са граждани на една от двете държави, имат сключен индивидуален трудов договор по тази спогодба и притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата държава за работници за първоначален период до една година и с възможност за удължаване до 3г. и за сезонни работници.
 
Условията на Спогодбата ще се прилагат единствено за новонаети лица и не са приложими за вече работещи на територията на Република България.
 
Посредничеството на Агенцията по заетостта е безплатно; няма определен годишен контингент/квота; за работниците по спогодбата НЕ се изисква разрешение за работа.
 
Работодателите могат да получат указания и необходимата им информация, както от териториалните поделения на Агенция по заетостта, така и от електронната страница на Агенцията по заетостта, рубрика „Спогодби и Споразумения за заетост”, където са публикувани всички необходими формуляри и условията за кандидатстване.
 
Работодателите, които проявяват интерес, могат да подават документите си във всяко бюро по труда, без ограничение от месторабота и адрес на управление