/ ThinkStock/Getty Images
Българските работодатели могат да подават заявки за набиране на молдовски работници мигранти, съобщават от Бюрото по труда. Между двете държави е сключена Спогодбата за регулиране на трудовата миграция, подписана в средата на миналата година.

Трансгранична трудова борса се провежда във ВУМ

Представителите на бизнеса, които желаят да наемат работници от Молдова, могат да подават своите документи в бюрата по труда. Не могат да участват фирми, извършващи посредническа дейност по наемане на работа, освен когато са работодатели.
 
Спогодбата ще се прилага за работници мигранти, които са граждани на една от двете държави, имат сключен индивидуален трудов договор по тази спогодба. Те трябва и да притежават необходимото разрешение за пребиваване на територията на другата държава, като съществуват две условия: за работници за първоначален период до една година и с възможност за последващо продължаване за общ срок до три години; за сезонни работници за максималния период, съгласно законодателството на приемащата държава (за България - 9 месеца в рамките на календарна година).
 
В Добрич ще се проведе трансгранична борса „Кариер Експо“

Условията на Спогодбата ще се прилагат единствено за новонаети и не са приложими за вече работещи на територията на България. Съгласно рамките посредничеството на Агенцията по заетостта е безплатно; няма определен годишен контингент или квота; за работниците по спогодбата не се изисква разрешение за работа.
 
Необходимите документи за кандидатстване, стъпките за подбор, наемане и започване на работа са публикувани на официалната електронна страница на Агенция по заетостт, рубрика „Спогодби и Споразумения за заетост” - https://www.az.government.bg/pages/spogodba-moldova/