В Казанлък за трети път играят упражнението избор на омбудсман
В Казанлък за трети път играят упражнението избор на омбудсман / netinfo

Три са новите кандидатури за обществен посредник на Казанлък. Местният парламент на града ще направи трети, пореден опит за избор на такъв идната седмица, на 30-ти юли.
Днес Времената комисия от 9 представители на Общинския съвет, на НПО и местните медии трябва да препоръча на съветниците 2- ма от общо 3-мата кандидати, които следва да се явят пред Общинския съвет, за да представят концепциите си за работа.


Кандидатите за поста, овакантен де юре още през септември миналата година са: Гинка Щерева, представител на Експерти за Казанлък, която участва за трети път в надпреварата, Теодора Христозова- общински съветник и представител на ГЕРБ,както и новият кандидат- Корнелия Владева- представител на БСП.
Кандидатките да овластят поста, заеман досега от Катя Киликчиева, бивш секретар 3 мандата на общинската администрация, нямат нейната респектираща административна биография. По време на предишните две събеседвания с комисията обаче двете от кандидатките, които се явяват за пореден път декларираха готовност и желание да работят със всички структури гражданското общество.


ГЕРБ не желае да се меси в избора на съветниците, оставили сме въпроса да се решава по съвест, заяви председателката на Временната комисия за избор на обществен посредник Радиана Стефанова.


Въпреки прилаганата за трети път процедура за избор на нов обществен посредник, сред част от общинските съветници на Казанлък продължава да се шири мнението, че на практика тази длъжност не е необходима и че общината харчи много пари за нея. На част от старейшините не е чужда и идеята за преразглеждане на възнаграждението на обществения посредник, което сега е 80% от кметската заплата и надхвърля 1000 лева.
Преди днешното поредно отсяване на кандидатите за поста, се пробваха настоящият директор на РИОСВ Стара Загора Нанчо Видев и екоекспертът Мария Славова. Тя бе и най- младият участник в надпреварата за защитник на обществените интереси - само на 28 години.