квартет
квартет / Държавна опера Стара Загора
В Международния ден на музиката 1 октомври три формации от артист-оркестранти на Държавна опера-Стара Загора ще поздравят жителите и гостите на Стара Загора с изпълнения на живо на няколко различни места в града.

В 10:30 часа започва участието на Струнен вартет „Арс Нова“ във фоайето на Община Стара Загора.

В 17:00 часа младите музиканти Ива Профирова /флейта/ и Денислав Джелепов /виолончело/ ще свирят в Универсалния магазин, а от 18,:0 ч. в Магазин „Технополис“ /до Парк МОЛ/.

В 18:00 часа в МОЛ Галерия ще прозвучат популярни класически мелодии от Шуберт, Вивалди, Чайковски, валсове, евъргрийни и др. в изпълнение на Трио „Реверанс" . От 2010 година Трио „Реверанс" в състав Красимира Георгиева-цигулка, Цветомира Динева - флейта и Павлина Димитрова - виолончело, са заедно като творческа формация. И трите са артист-оркестранти в Държавна опера-Стара Загора. Участват в проектите на Операта за най-малките е зрители - „ДО РЕ МИ в пелени",  „Музичко", в концерти и различни прояви.

Международният Ден на музиката 1 октомври се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.