В червено и бяло осъмна Искра в Казанлък
В червено и бяло осъмна Искра в Казанлък / netinfo

В червено-бяло осъмна днес една от емблематичните улици в Казанлък - „Искра". Дървета, окичени в огромни мартеници посрещат минувачите от ранните часове на деня. Идеята за мартенската красота е на Читалище „Искра" и Сдружението „Зелена светлина в България", които с нощната си работа се постараха да честитят идването на Баба Марта в Казанлък.
Традиционните й помощници Пижо и Пенда са модерно пресъздадени от ръцете на младежите и девойките, декорирали свои дрехи. Стволовете на две от дърветата пред входа на читалищната сграда са обгърнати красиво с 20-метрова бяла и червена тъкан.

Мартенският проект цели цветната картина да усмихне поне малко преминаващите през централната градска част, въпреки трудните дни на българина.
Участниците в арт инсталацията, в каквато практически се превърнаха дървета по улица „Искра" призовават в днешния празничен ден своите съграждани да дарят на близък човек мартеница
с наричане за благополучие, здраве, единство и сполука.

Според народния обичай, животът на мартенските идеи е до срещата с лястовичка или щъркел, докато не се види цъфнала ябълка или праскова.
Днешният първи март е и Международен ден на котките. Още от вчера любители на тези четириноги пазаруват различни играчки и дребни лакомства, с които да зарадват животинките.
Част от близо 100-тина продавачи на мартеници на казанлъшкия площад „Севтополис", уловили и този празник, вече седмица предлагат специални мартеници за животни.