Търсят среща с ръководството на БДЖ за възстановяване на локомотива на гарата
Търсят среща с ръководството на БДЖ за възстановяване на локомотива на гарата / Група за истината за Стара Загора

Представители на фейсбук групата "Група за истината за Стара Загора" ще опитат да се срещнат с ръководството на БДЖ, за да получат разрешение за извършване на ремонтни дейности по стоящият от години на гарата парен локомотив. Според исторически сведения той е свързан със старозагорското въстание от 1923 г.

Дискусията за евентуалното възстановяване на локомотива започна още в началото на месеца в социалната мрежа. "Големият проблем е въпросът чия собственост е локомотивът", коментира пред Дарик Янко Янков, който е администратор на групата. На общественото обсъждане, проведено вчера бяха поканени хора от общината, Регионалния исторически музей, инж. Атанас Димитров и гл. специалист жп транспорт Александър Александров, началник гара. Категоричен отговор обаче все още няма.


"Ще опитам следващата седмица да се срещна с директора на БДЖ, за да коментираме въпроса. Имам наблюдения и знам колко хора се снимат с него, би могъл да се превърне в добър атракцион в Стара Загора. В сегашното си състояние той дори е опасен, защото често в него влизат деца, които си играят наоколо", допълни още Янко Янков.