Търговци на цитруси не спазвали закона
Търговци на цитруси не спазвали закона / DarikNews.bg, архив

Продавач на цитрусови плодове е работил без касов апарат, други седем не са издали фискален бон след направени контролни покупки, установили данъчни инспектори по време на двудневна проверка на централния пазар в Стара Загора, съобщиха от Офиса на НАП.

„Проверени са 13 маси. За пореден път се натъкваме на сериозно неспазване на данъчното и осигурителното законодателство от търговците на цитрусови плодове, които са задължени да документират всяка продажба, но масово не издават касови бележки. На фирмите, в които са открити нарушения ще бъдат наложени глоби от 500 до 2000 лева, като собствениците им имат и 10 дневен срок да свържат касовите си апарати с НАП", предупредиха от Офиса в Стара Загора.

Между 2 и 4 сигнала за неиздаване на касов бон се получавали ежедневно на информационния телефон на НАП или на електронната поща. Всички те са проверявани, като в 80% от случаите са констатирани нарушения. Масовите проверки ще продължат и през тази година.

Основната цел на служителите на Приходната агенция е превенция на фиска от данъчни измами и спазване на осигурителното законодателство, казват от Старозагорския офис и напомнят, че телефона за сигнали при неиздаване на касова бележка е 0 700 18 700.