Турското обединение: Разградската прокуратура да се самосезира
Турското обединение: Разградската прокуратура да се самосезира / Д.Бобева
Националното турско обединение остро протестира срещу грубото погазване на българската Конституция и настоява Разградската окръжна Прокуратура незабавно да се самосезира.

Това заяви за “Дарик” лидерът на обединението Мендерес Кунгюн.

Настояването за самосезиране на Прокуратурата е погазването от страна на ДПС на член 13, ал.4 от основния български закон. Членът визира недопускане използването на религиозните институции за политически цели.

Кунгюн заедно с други активисти на Национлното турско обединение са били сред участващите в митинг-поклбонението в местността Демир баба теке край Разград.

По думите му, за пореден път на предизборен митинг на ДПС се използват религиозните чувства на гражданите за политическа агитация, нещо, което ДПС правело “от първия ден на кампанията”.

Какво друго ако не именно заиграване с регилиозните чувства на хората е участието на главния мюфтия на Република България Мустафа хаджи Алиш на митинга на ДПС, допълни Кунгюн.

Той изрази готовност, ако Прокуратурата в Разград не се самосезира в понеделник, той самият да даде писмени показания за случилото се на Демир баба теке.

Междувременно от Националното турско обединение започна разпространение на граждански апел до всички български турци. В апела за първи път от Обединението се обръщат директно към твърдия електорат на ДПС, с цел да се попречи на формирането на етнически вот на предстоящите избори за български депутати в Европейския парламент.

В обръщението към турските избиратели се апелира за гласуване с разум, като се подкрепят онези листи и кандидати, които “не са участвали и съдействали на тоталитарната българска държава в асимилаторската й политика спрямо турско-мюсюлманското население и не са свързани с нейния репресивен апарат”и които ще отстояват правото на българските турци и мюсюлмани за институционализирането им като национално малцинство в съответствие с Рамковата конвенция за защита на националните малцинства в Европа”.

Българсикет граждани- мюсюлмани се приканват да подкрепят онази листа за евродепутати, чийто представители ще “защитават и последователно отстояват интересите на националното турско малцинство, като неразделна част от българските национални интереси, ще съдействат за преодоляването на негативите и деформациите от българския сегрегационен модел, установяване на нова политическа система, гарантираща пряката демокрация и интеграция на малцинствата.”

Разпространяваният граждански апел към българските турци е приет единодушно преди два дни в Пловдив от Управителния съвет на Националното турско обединение.

Ръководството на ДПС, участвало в митинга край Разград, също е получило апела на турското обединение.