лауреати конкурс
лауреати конкурс / Любомир Любенов
Три талантливи българчета са лауреати от конкурсите по математика и физика, организирани от фондация „Миню Балкански“.

По математика победител е Кристиян Минчев, 12 клас,  ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, по физика – Васил Василев, 11 клас,  Първа частна математическа гимназия в София. Подгласник на Кристиян Минчев стана световният вицешампион от 2019 година Евгени  Кайраков, 12 клас, Софийска МГ.

лауреати конкурс
Любомир Любенов


Отличените младежи посетиха Париж и в навечерието на новата учебна година получиха своите награди лично от проф. Минко Балкански в посолството на България във френската столица. Те бяха  аплодирани и от българския посланик в Париж Н.Пр. Ангел Чолаков, от бивши лауреати на конкурса,  както и от българи, които живеят и работят в Париж. Талантите живяха една седмица в дома на френската благородничка  г-жа Ан дьо Колбер-Христофоров и г-н Боян Христофоров. 

лауреати конкурс
Любомир Любенов


Преди отпътуването си те посетиха и имението на проф. Минко Балкански във Фурж, северна Нормандия. Дълги години в него се събират талантливите ученици на професора – българи и чужденци. „Нашите ученици стават професори, научни дейци, но са постоянно с нас. С тях създадохме училищата в България. Ние имаме 105 лауреата на конкурса „Минко Балкански“, много от тях днес са надминали мен, учителя си, и са станали големи,  големи хора. А има ли по-голяма радост за учителя от това, учениците му да го надминат?“, споделя с гордост професорът.

В имението на проф. Балкански се четат докторски работи, а през лятото сътрудниците му  са тук, за да отпочинат и да  облагородяват огромния красив парка.