/ DarikNews.bg, архив
Стара Загора е класирана на 1-во място в категорията Малки региони на бъдещето – ефективност на разходите в престижната класация за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, проведено от fDi Magazine – издание на "Файненшъл Таймс".

Градът е начело в категорията на малките региони с население по-малко от 1,5 милиона жители. Тази година Стара Загора изпреварва Русе следвано от Скопие, Бургас, Пловдив, Варна, Срем (Сърбия), София – област, Каунас (Литва) и София-град.

В класацията 2016/17 на първо място в класацията за категорията се нареждаше Скопие, следвано от Бургас, Пловдив и Русе. След това беше ред на Стара Загора, а малко по-назад – на 8-мо и 9-то място – оставаха регионите на Варна и София.

Ето и линк с информация: "https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/fDi-s-European-Cities-and-Regions-of-the-Future-2018-19-Winners" https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/fDi-s-European-Cities-and-Regions-of-the-Future-2018-19-Winners.

За създаването на класацията fDi Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19, дирекция fDi Intelligence на Файненшъл таймс използва данни, събрани чрез специалните й онлайн инструменти, като най-важни от тях са fDi Benchmark и fDi Markets.


В проучването Стара Загора беше представена от екипа на АРИР – Стара Загора. Събраната информация за 489 дестинации – 301 града, 150 региона, 38 местни производствени консорциума – е разпределена в пет отделни категории: Икономически потенциал, Работна среда, Ефективност на разходите, Инфраструктура и Бизнес среда.

Всеки участник може да получи максимум 10 точки за всяка категория данни, чиято тежест е допълнително определяна от екипа на fDi Intelligence, за да отговаря на търсените критерии за всяка подкатегория на класацията Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 13 март 2018, както всяка година, в Кан, Франция. Наградата за Стара Загора ще получи Красимира Чахова, заместник-кмет Общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм на Община Стара Загора.

Заедно с д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие-Стара Загора и Георги Симеонов – Директор на Дирекция Устойчиво развитие и Евроинтеграция те ще обсъдят възможностите за потенциално сътрудничество с екипа на fDi Intelligence в промотирането на Стара Загора като инвестиционна дестинация на международните пазари.

Първата стъпка е направена чрез представянето на Стара Загора и индустриална зона „Загоре” в броя на изданието, което предстои да излезе в началото на м. март, непосредствено преди церемонията по награждаването.

Представянето на Стара Загора на страниците на fDi Intelligence редом с градове като Франкфурт, Дъблин, Кьолн и други, е част от последователните усилия на кмета и екипа му за оползотворяване на икономическия и инвестиционния потенциал на града за устойчиво развитие.

Месец преди церемонията излезе от печат брошурата „Готови за бизнес - Инвестиционна дестинация Стара Загора”, изготвена от екип на АРИР-Стара Загора по поръчка на Община Стара Загора. Хартиеното издание е на английски език. В електронен вариант то ще бъде публикувано също на български и немски език.