Стара Загора е най-добрият град за живеене в България
Стара Загора е най-добрият град за живеене в България / Darikradio.bg
Кметът Живко Тодоров:За каузата Стара Загора, за гражданското общество, за свършеното до сега и за онова, което предстои.
 
2017 година за Стара Загора
Положителното през отиващата си вече година са европейските проекти, които задвижихме и стартирахме. Съвсем скоро предстои да подпишем за Транспортния проект, който ще се реализира догодина. Тогава ще се изпълни и реконструкцията на пешеходната зона, благоустрояването на парк Аязмото, изграждането на моста над бул. „Славянски”. През 2017 година изпълнихме бюджетната програма по планираните ремонти за градски улици, селата, общинските пътища. Догодина ще довършим ремонта на бул. „Отец Паисий”, който трябваше да приключи през тази година, но фирмата закъсня. Предстои и ремонт на бул. „Руски”, но най-тежката отсечка между „Христо Ботев” и „Славянски” ще бъде направена сега. Там обаче синхронизираме работата си с ВиК и затова трябва да изчакаме подмяната на водопроводите и канализацията.
В отрицателен план мога да отбележа загубеното от общината дело за ремонта в кв. „Железник”, заради което трябваше да платим около 4 млн и 600 хил лева.
 
За 2018 година
Бюджетът на общината отново ще бъде в сегашните рамки. Но, ние очакваме да реализираме всички започнати проекти, които ще ни помогнат да повишим стандарта на живот в града. Надявам се, че държавата ще отпусне необходимите 4 млн 600 хил лева, които са за довършване на Новия парк. Предстои да бъдем одобрени от ПУДОС за подмяна на канализацията и водоснабдяването в „Самара-1” и „Самара-2”-проект за 5 млн лева, който ще ни позволи да асфалтираме бул.”Цар Симеон Велики” след прелеза на „Наталия”, да сменим тротоарите.
 
До края на мандата
В следващите две години, трябва да направим Руския пазар, Концертната зала на Синдикалния дом, да оборудваме Дом Литературна Стара Загора, да ремонтираме Летния театър, да се облагородят кварталите „Самара-1” и „Самара-2”.

Кредитният ни рейтинг се повиши
Състоянието на общината ни е стабилно. Това го потвърждава и фактът, че световната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс” повиши кредитния рейтинг на Стара Загора. За разлика от много други общини ние нямаме кредити, освен взетия тази година, за да изплатим средствата по осъдителната присъда за ремонта на кв. „Железник”. И само да припомня, че договорът за него бе подписан в мандата на предишния кмет проф. Светлин Танчев и администрацията му. В нашия мандат нямаме нито един договор, решение или проект, за което да плащаме неустойки или санкции.
 
Без повишение на местните данъци и такси
Обещахме и спазваме: няма да повишаваме местните данъци и такси. Отчитаме добра събираемост към края на годината, но проблем създават фирми, които са обявили несъстоятелност и  гражданите, които нямат възможност да платят задълженията си, необходимо е да търсим плащанията чрез съответните съдебните институции. Като цяло Стара Загора стои добре на фона на останалите големи градове като София, Варна, Бургас. Доказва го и отчета на Сдружението на общините в България.
 
Казусът „Бедечка”
Собствениците на земи там трябва да бъдат обезщетени. Министерството на отбраната ще ни прехвърли около 70 декара, с възможност за още 50 декара. Именно това ми даде основание да взема позиция по казуса. Ако ги нямахме тези терени никога нямаше да предприема подобни действия. Водил съм частни разговори с някои от наследниците и собствениците на земи в „Бедечка” и голяма част от тях са готови за замяна. И това е нормално, защото виждат, че няма да реализират нищо на „Бедечка” , нито пък е изгодно да чакат 15 години общината да им изплати земите. Изграждане на парк „Бедечка”? Това ще бъде следваща перспектива, до края на нашия мандат няма как да се случи. Необходим е сериозен проект и сериозни средства. Парк „Бедечка” не е част от нашите проекти в следващите две години. Нашата администрация спаси територията, тези след нас ще трябва да се борят да я облагородят.
 
Гражданското общество и социалната мрежа-всеки разбира от всичко
Следя коментарите в социалната мрежа, но не търся експертиза в тях. Вслушвам се в съветите на специалистите. Например, въпросът с оградата на Второ основно училище. Аз се вслушах в това,  което твърдят архитектите, проектантите и ландшафтните специалисти, а не в това, което коментираха някои граждани. В днешно време, оказва се, всеки разбира от всичко, много хора дават мнение без да разбират от нищо. В обществото се създава мнение, че общината не си върши работата съвестно, защото всички са разбирачи, но само във Фейсбук. Моята работа и единствена задача е да слушам мненията на легитимните специалисти по съответните въпроси. Разбира се, има много конструктивни предложения и сигнали, на които ние веднага реагираме. Но, в момента социалната мрежа е обсебена от 20-30 души, които са безработни, пишат нон-стоп, раздават акъл, изкривяват идеята за гражданското общество с болните си политически амбиции. Гражданското общество са всички останали хора.

Днес има сериозен граждански контрол
Никой не може да си позволи да прави своеволия, особено в администрацията, защото контролът на гражданите е сериозен. Времената са такива. Винаги съм казвал, че общината е най-контролираната институция в държавата. Дори една болница като УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович” в Стара Загора, която на година харчи десетки милиони-повече от инвестиционната програма на общината, се контролира единствено от трима души, които са в състава на Управителния й съвет. Нас ни контролират гражданите, общинските съветници, опозицията. Всеки един документ може да се изиска, да се види. Всичко е прозрачно.
 
Мисля, че градът ни продължава да върви уверено напред. Убеден съм, че в края на 2018 година ще има реализирани много положителни неща, които ще издигнат самочувствието на старозагорци.