Станишев: ГЕРБ са разбойници във властта
Станишев: ГЕРБ са разбойници във властта / Евгени Атанасов- ПРЕС ТВ

 

ГЕРБ са разбойници във властта, облечени във власт и ние имаме мисия на следващите парламентарни избори да ги свалим.
Това зяяви от трибуната на Историческа поляна под връх Бузлуджа председателят на БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев, в словото си пред събралите се близо 45 хиляди социалисти и симпатизанти на лявата идея, дошли да отбележат 121-та годишнина на организираното социалистическо движение в България. Съборът тази година е под надслов: " Решимост за промяна".


В емоционално и продължило близо четвърт час слово, той поиска оставката на правителството, тъй като " българите не виждат срещу себе си държава, а българският парламент днес не отразява волята на повечето българи".
Станишев нарече парламентът "кух и празен откъм съдържание" и настоя за нови избори.
Имаме срещу себе си една власт, арогантна, безотговорна, която ще направи всичко възможно да има доверието на всички българи и пак да ги командва ,каза още той и предупреди, че "срещу БСТ ще се изправи цялата държавна машина и ще се използват всички възможни механизми, както и компромати и пари."


От Историческа поляна лидерът на социалистите заяви,че БСП има кауза и тя е национална: каузата за държава, която работи за обществения интереис, брани и уважава правата на гражданите, държава на солидарното общество, социална държава с активна икономическа политика и държава не на простащината, консуматорството и властващото нахалство, а държава на мислещите и интелигентни хора, които имат път.
По врем на традиционния митинг - събор бяха връчени и годишните награди на БСП за млад политик, която се дава от Институт " Николай Добрев" . Тазгодишният й носител стана народният представител от Левицата и председател на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев. Наградата за политическа журналистика и публицистика на името на Георги Кирков- Майстора, получиха главният редактор на в. " Дума" Юри Борисов и журналистът Павел Писарев.
На Бузлуджа бяха отчетени и националните и резултати от подписката, подета от Инициативен комитет с искане за провеждането на национален референдум за изграждането на АЕЦ " Белене".
С поклон от трибуната на върха лидерът на БСП Сергей Станишев благодари на всичките 777 447 българи, подкрепили подписката на социалистите. Индивидуален първенец по събрани подписи за АЕЦ " Белен" е софиянецът Димитър Енекиев с над 3700 подписа. Най- старият социалист в България- 102 годишният Асен Костов е събрал 200 подписа, а Йордан Стоянов от Белене е преплувал с лодка разстоянието от извора на река Дунав до град Белене, за да рекламира националната подписка. Първенец по качество на подписката е град Търговище, а най- много подписи са събрани във Видинско, заяви Янаки Стоилов, член на Националния съвет по провеждането на подписката.  Отличените активисти ще имат честта да присъстват на конгреса на ПЕС в Букурещ през септември, за да подкрепят кандидатурата на Станишев за президент на партията на европейските социалисти.  
По време на митинга на социалистите на огромен интерес се радваха две от разположените информационни шатри: за кампанията на ПЕС -" Стани активист на ПЕС" и кампанията на ПЕС в подкрепа на мерките срещу младежката безработица. Значки и рекламни атрибути получаваха срещу това новите активисти.


Засилено полицейско присъствие беляза събора на социалистите.
Полиция охрянава и достъпа до Паметника на Бузлуджа, където в съседство с него активисти на Младежкото обединение на БСП издигнаха в небето 50 червени хвърчила.


Сред присъстващите на Историческа поляна бе и президентът на България от последните 10 години Георги Първанов. Той заяви, че има покана от ръководството на БСП да застане на трибуната, но е предпочел място сред хората.


Затворен панорамен път в растояние на 12 киломера в посока вр. Столетов - вр. Бузлуджа стана причина да закъснеят част от автобусите за митинга, пътуващи от Северна България, които трябваше да обикалят през град Шипка и Казанлък. Председетелят на БСП определи това като "жалък и смешен опит , в който управляващите си отмъщават за изпуснатите нерви в Парламента вчера".
От полицията уточниха, че решението за затварянето на панорамния път за автобуси и МПС-та над 3,5 тона е на Главна дирекция " Пътища" и е от 6-ти юли тази година.


По традиция митингът на Бузлуджа не мина без шатри скара - бира, лакомства, продажбата на различни партийни сувенири, партийни издания, дрънкулки. Хит сред младите социалисти бяха шоколадовите вафли "ББ" на цена 50 стотники.