Социалните работят със семейството на осоленото бебе
Социалните работят със семейството на осоленото бебе / Sofia Photo Agency, архив

Социалните служби в Стара Загора и отдел „Закрила на детето" вече работят с родителите на тримесечното момиченце, което бе прието в изключително тежко състояние в МБАЛ „Стоян Киркович" (Университетска) в края на миналата седмица.

„Смятаме, че родителите трябва да бъдат насочени към ползването на услуги, защото е видно, че има грешки при отглеждането на децата. С това семейство сме работили и през 2005 г. когато получихме сигнал от личния лекар за най-голямото дете. Семейството обаче трябва да бъде подкрепено в грижите за тези четири деца, да бъдат консултирани, ако трябва и придружавани при посещението си в различни институции.

Това ще бъде едно от нещата, които ще направим. Според закона за закрила на детето ще окажем и финансова подкрепа на семейството. Тя ще бъде еднократна", обясни пред Дарик Валентина Бонева, началник отдел „Закрила на детето" в Стара Загора.

Временно третото дете на семейството, което на 2,5 години ще бъде настанено в дом „Незабравка", където ще ползва услугата „седмична грижа". То ще остане там до завръщането на майката, която е в болницата, заедно с бебето.

Социалните служби ще съдействат и на бащата, който е безработен, за получаване на документ за самоличност и регистрирането му в Бюрото по труда. От там се надяват и на помощ от община Стара Загора за подобряване на условията на живот на семейството. В момента родителите, заедно с четирите деца живеят в една стая.