Сливи за смет
Сливи за смет / netinfo

Под патронажа на областния управител Мария Нейкова се проведе инициативата “Да почистим около себе си”. Тя се организира от областната структура на ДАМС и „Гражданско обединение – Стара Загора”.
По повод Международния ден на младежта – 12-ти август, ДАМС инициира национална кампания в 15 областни центрове под мотото: „Младите и климатичните промени: Време за действие”.

“Чудесно е, че с обединените усилия на гражданското общество ще можем да променим екологията и околната среда към по-добро. Фактът, че организатори са именно младите хора и „Гражданско обединение – Стара Загора” ми дава основание да вярвам, че тази инициатива ще намери подкрепата на всеки старозагорец “, каза областният управител Мария Нейкова.
Тя изтегли жребия за разпределение на отборите по паркове. Участие в инициативата взеха седем отбора: Областна администрация, Общинска администрация, Младежки общински съвет, отбор на бизнесмените, отбор на приятелите на книгата от библиотека “Родина”, отбор от РИОСВ и отбор от Общински съвет – Постоянна комисия по здравеопазване и екология.

Почистени бяха 7 парка. Инициативата продължи около час, след което бяха отчетени резултатите и участниците бяха наградени.
Всеки отбор получи по 5 килограма сини сливи и грамоти за участие. Приятелите на книгата от библиотека “Родина” спечелиха златна метла и пособие за почистване на прах, а отборът на бизнесмените получи награда за най-голям намерен боклук.

Мария Нейкова обяви, че през месец септември ще бъде създаден Консултативен съвет по екология към областния управител и всички присъстващи на днешната инициатива ще бъдат включени в състава му, за да се превръща областта ни в още по-красиво и привлекателно място.