Само в 11 общини има обществен посредник
Само в 11 общини има обществен посредник / НСМОПРБ

Общественият посредник на Шумен е новият председател на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България (НСМОПРБ).

„Според мен всеки един колега трябва да се възползва от времето си в дадения му мандат, за да даде своя принос към националните политики", коментира промяната местният омбудсман на Стара Загора и досегашен председател на Националното сдружение Павлина Делчева.

На Осмото годишно общо събрание, на което присъства и Националния омбудсман Мая Манолова е взето решение да стартира обща кампания, обърната към новоизбраните общински съвети, за избор на обществени посредници във всяка община. Целта на кампанията е да популяризира институцията на местния обществен посредник и да убеди всяка местна власт в нуждата й за защита на гражданския интерес на местно ниво. Към момента от 265 общини в страната, в едва 11 има избран местен омбудсман.

Обмислят се и промени в ЗМСМА, които да регламентират работата на местния обществен посредник и да променят правилата за избор. Както е коментирано неведнъж, изборът с 2/3 от общия брой на общинските съветници е една от причините да не могат да бъдат избирани местни омбудсмани на много места. Ще се подготви един примерен правилник за работата на обществените посредници, който да бъде предоставен на местните парламенти като проект, по който те да изработят свои правилници.