/ netinfo
С нови цени са голяма част от услугите в православните храмове на Старозагорската епархия. Цените на почти всички услуги са увеличени средно между 30 и 100%, считано от началото на месец август тази година.

С най-голям ръст от са цените на освещаванията и кръщавката, която от 50 лева от началото на август вече е 90 лева. От 100 на 170 лева е променена цената на вечавката, опелото на покойник е 50 лева, при досегашни 30 лева.

Най-търсената и масова услуга в храмовете - молитвата е 5 лева, при досегашни 3 лева. Други също търсени църковни услуги - маслосвет и водосвет също са с нови цени: те са двойни - от 15 на 30 лева вече.

Желаещите да осветят  дома си вече ще заплащат двойно - 40 лева, вместо досегашните 20 лева, почти идентична става ситуацията  с освещаването на офиси, магазини и други - вече 80 лева, при досегашни 50 лева.

Новите цени са приети с Решение на Старозагорския епархийски съвет и са одобрени и подписани от Старозагорския  митрополит Киприян.

Ценоразписът на новите цени трябва да е на видно място във всички православни храмове. От мотивът за новия ценоразпис става ясно, че цените на църковните услуги, предлагани в Старозагорската епархия не са увеличавани през последните 9 години и половина.

Миряните приемат новите такси със смесени чуства, твърдят редовни посетители на храмовете в Казанлъшко. Без промяна към момента  остават цените на свещите. Най-евтините са от 20 стотинки, не винаги обаче са в наличност.