благотворителен базар
благотворителен базар / община Стара Загора
В Стара Загора бе открит благотворителен базар „Нарисувай мечта“ - втори етап от благотворителния конкурс за детска рисунка, организиран от Асоциация „Муковисцидоза“ и с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“. Конкурсът е обявен в социалните мрежи и идеята е да се създаде у децата чувство за съпричастност с болните им връстници.
 
До 13 декември събраните над 200 рисунки са изложени във фоайето на Община Стара Загора.

благотворителен базар
община Стара Загора

 
„Каним всички граждани и гости на Стара Загора, да заповядат и да се запознаят лично с творбите на малките художници. Стотици деца от цяла България отвориха сърца и безвъзмездно дариха таланта си, за да подпомогнат други деца и пациенти болни с Муковисцидоза“, разказа старозагорецът Янко Янков от Асоциацията. Той е баща на дете с такова заболяване и поел инициативата да помага на всички болни деца.
 
Муковисцидозата е рядко генетично заболяване, което засяга всички органи и системи в тялото с изключение на мозъка. Проявява се още в ранна детска възраст. Болните не усвояват веществата, поради което се налага с всяко хранене задължително да се пият панкреатични ензими. Допълнително всекидневно те приемат витамини, имуностимуланти, правят по няколко инхалации на ден, дихателна гимнастика.Болните от Муковисцидоза в България са 215 и 80% от тях са деца.
 

благотворителен базар
община Стара Загора


„Няма лечение за това заболяване. Разходите са изцяло за сметка на болните и техните семейства, като могат да достигнат до 2 000 – 3 000 лв. месечно. У нас няма скрининг нито утвърден стандарт за болестта“, обяснява Янков. Затова той призовава хората с добри сърца да посетят базара и закупят рисунка. „Дарявате не пари, дарявате живот“, категоричен е той.
 
Рисунките са на цени от 10, 20 или 30 лв. Във фоайето на има представител на Асоциация „Муковисцидоза“ и кутия за дарения, в която може да оставяте сумата на закупената от Вас рисунка.
 

благотворителен базар
община Стара Загора


Всеки от нас има силата да превърне своя път и своите дела в инструменти на любовта и надеждата. Протегнете ръка, дарете живот!“, призовават от Асоциацията.